BASINCIN HAL DEĞİŞTİRME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Basıncın hal değiştirme üzerindeki etkisi:

Yeryüzünde bulunan bazı maddelere basınç uygulandığında her zamankinden farklı olarak yeni özellikler kazanabilir . Cisimler üzerindeki basınç arttığında erime noktasının düşmesi kaynama noktasının yükselmesi gibi olaylar gözlemlenir .

Erime noktasının düşmesi:

Maddeler yüksek basınç altında normaldeki erime noktasının altında erimeye başlar . Örneğin kışın caddelerin tamamının karla kaplı olduğu sıcaklık değerlerinin 0° altında olduğu zamanlar bile  arabaların cadde üzerindeki bastıkları kisimlardaki karlar erir bu izler dışındaki tüm alanlar hala karla kaplı olarak görünür. Belli bir süre sonra izlerin bulunduğu alanlar tekrardan donmaya başlar (Halbuki su 0° derecede erimeye başlar).Diğer bir örnek ise  Bilmem hiç merak ettiniz mi baharın ortasında olmamıza rağmen dağların zirveleri hep karlıdır bunun  sebebi yükseklikten ötürü düşük sıcaklık ve bide en önemlisi olan açık hava basıncının az olmasından dolayı erime noktasının yükselmesidir (bunun içindir ki dağın zirvesinin sıcaklığı 3-4° derece  olmasına rağmen karın erimemesidir ) bu sayede zirveler karla örtülüdür. Başka Bir örnekte ise mutfakta doymuş olan yağı sıvı hale getirmek için tavaya yağ koyuduktan sonra kaşıkla bastırılır bunun temel nedeni yağın daha düşük bir sıcaklıkta erimesini sağlamaktır.

Kaynama noktasının yükselmesi:

Maddeler üzerine basınç uygulandığında kaynama noktalarında değişmeler görülür . Örneğin Ağrı Dağının eteğinde ve zirvesinde bulunan iki arkadaş suyu kaynatmaya çalıştığında bu ölçtükleri kaynama noktalarında farklılıklar gözlemlenecektir . Bunun temel nedeni yükseklik arttıkça açık hava basıncının azalmasıdır . Bu nedenle zirvede bulunan kişi arkadaşına göre daha düşük bir kaynama noktası elde edecektir. Bu temel ilke düdüklü tencere prensibiyle aynıdır . Bu prensip tencere içindeki basıncı arttırarak yüksek kaynama noktaları elde etmemizi sağlar . Böylece yemeklerin daha kısa sürede pişmesi sağlanır.



Yorumlar

Popüler Yayınlar