UZAY I MERAK EDİYORUM !

   Merhaba burada hemen hepimizin merak ettiği bir konuya değineceğiz . Bazen hepimiz gök yüzüne baktığımızda devasa bir uzaya baktığımızın farkındayız . Hızla büyüyen bir deve baktığımızı da biliriz.      Peki bu Uzay ne kadar büyük veya diğer bir teoriye göre sınırı belli bir yer mi ? 

   Önce ilk sorumuza bakalım eğer Uzayımızın sınırları belli olsaydı sürekli genişleyen bir şeyden bahsedemezdik yani Uzay sürekli genişleyip büyüyen bir dev diyebiliriz. Peki ne kadar büyüklükte bir  hızla büyüyoruz mu onu da şöyle tanımlayalım 1sn lik zaman dilimi içinde bir atomun bir tenis topuna dönüşebilecek kadar büyük bir hızla büyüyoruz.

    Peki Uzayımız ne kadar büyük dediğinizi duyar gibiyim uzayın kesin bir sınırı yoktur. Demin bahsettiğimiz hızla büyüyen bir şeyin büyüklüğünü ölçmek veya yorum yapmak bile mantıksız olur , bu yazıyı yazana kadar bile kim bilir ne kadarlık bir büyüme kat etiğimizi tahmin edemeyiz. Bazen çeşitli yerlerde son durum 'Uzayın sonuna gidiyoruz ' gibi videolar karşımıza çıkar emin olun ki biz daha Güneş Sistemi hakkında bilgi sahibi değilken yayıncının biri sonsuz olan Uzay ın sonuna  götüremez.

    Bence sınırlarımız bizim gidebildiğimiz yere kadar çünkü oraya kadarlık bir bilgiye sahibiyiz . Bu olayı kuantumda bulunan gözlemci olayına benzetiyorum çünkü benim olmadığım bir yerde ne olup olmadığı beni ilgilendirmez çünkü ölçüt benim (yani temel ölçü insan olmak) . Benim olmadığım bir ortam var olup olmadığı bile tartışma konusu. Yani sise anlatmak istediğim temel durum Uzayın sınırı bizim için gidebildiğimiz yerdir . 

EK                                                                                                                                                                  Schrödinger in Kedi si kuramına bakarak biraz pekiştirelim. Bir kutumuz  düşünelim içinde bir kedimiz olsun içerideki kedinin sağ mı  ölü mü olduğunu öğrenmemiz için kutuya bakma ihtiyacı duyarız di mi? İçeriye bakmadan bunu anlayamayız onun için bir gözlemciye ihtiyaç duyarız. Onun için ölçüt biziz.         " Var olan her şeyin ölçütü insan olmak  "   PROTAGORAS   


   

Yorumlar

Popüler Yayınlar